Yeni Naruto Online Oyunu Beta İncelemesi
Yeni Naruto oyunununa yani Naruto to Boruto: Shinobi Striker bir adet beta key elde etmiş bulunuyorum. Gelin sizinle de bu oyunu bir güzel inceleyelim.

Bir oyunu incelemek çok zor bir iştir bana göre. Benim pek yapacağım bir şey değildir, hele ki oyundan çok çok eğleniyorsam. Eğelniyorsam nasıl gerçek anlamda bir yorum yapabilirim diye düşünsem de bu oyunun şu anda piyasadaki oyunlarla rekabet edebilecek ve de anime temasından fırlayıp gelmiş olmasından dolayı en azından beta testi sürecinde yaşadıklarımı kaleme almak istedim. Gelin hep birlikte bakalım yeni oyunumuza!

İlk bakış:

Image

Oyuna girerken daha önceleri Bandai Namco'nun çıkarttığı Ultimate Ninja Storm ile benzer bir girişle karşılaşıyoruz. Oyuna girerken öncelikle kendi karakter tasarımımızı yapıyoruz. Bu yenilikçi bir şey Naruto oyunlarına genel olarak bakarsak. Bu kısımda benim açımdan tek yenilik bu gibi görünüyordu ancak karakter tasarımlarının adeta Kishimoto'nun elinden çıkma gibi görünmesi benim için çok güzel bir başlangıç oldu. Bende kendime benzeteyim dedim ancak başarısız bir girişim oldu zira karakter dizaynları beta testi olduğu için mi bilemeyeceğim ancak biraz kısıtlı.  Pek bana benzeyemedi ancak devam ediyoruz oyuna.

Oyun bize genel bir açıklama yapmak gereğinde. Ben genel alışkanlık üçgen kare yuvarlak üzerinden jutsular ve tek kişilik dövüşler bekliyorum bu kısımda ancak biraz daha temel bir dövüş tekniği sunuyor oyun bize. Kunai sayımız sonunda sınırlanmış durumda. Sonunda sınırlanmış dememin sebebi, normal dövüş oyununda sabahtan akşama kadar kunai ve ya shiruken kullansak bitmiyordu. Hoş, dövüşlerde çok fazla kullanılmıyordu bu, bazı karakterler için temeldi ve de bazı şeyleri engellemek için kullanılıyordu. Bu durum değiştirilmiş zira oyundan çakra kavramı da kaldırılmış. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilemiyorum ancak çok kişilikli bir online oyun için herekli bir şey olduğu kesindir; zira çok kişilikli bir oyunda kimse size geri çakra yüklemesi için vakit tanımayacaktır. 

Bir shinobinin yapabileceği her şeyi yapıyoruz. Evet, bir shinobi ne yapabilir derseniz hepsini yapıyoruz. Uzak mesafelere zıplama, havada dövüş, shunshin(adımlama tekniği şu bir anda kayboldukları) suyun üzerinde durma, dik yerlere tırmanma gibi her şeyi yapabiliyoruz. İki adet ninjutsu ya da ev sahipliği yapıyoruz. Bunları kendimiz seçebileceğimiz gibi direk seçili şeyleri de kullanabiliyoruz. Eh, pek tabi Naruto oyunlarında son seviye teknikler de beklenir bunu da eklemişler; Hachimon(8 Kapı tekniği), Kirin, Rasen Shiruken gibi üst seviye tekniklerimiz de mevcut. Bunlar belirli zaman aralıkları ile elimize geçiyor ancak olması gerektiği gibi. 

Grafikler:

Image

Grafiklere mükemmel demek mümkün değil ancak kötü demekte fazlasıyla yermek anlamına gelir. Tam puan verilecek kadar güzel olmamasının sebebi mini ikonların zayıflığıdır. Oyun içerisinde göze batan bir şey bulmak mümkün değil zira  oyunu oynarken biraz hızlı olmak zorundayız lakin Konoha meydanında gezerken bazı bozukluklar göze çarpıyor. Karakterlerin bazen havada durması ve ya iç içe girmesi gibi sorunlar ne yazık ki ara sıra bunaltıyor bizleri. Beta testi olduğundandır belki ancak düzeltileceğine inandığım bir kaç görsel bozuklukta mevcut. Bunların başında dövüşlerde kullandığımız tekniklerin karakterler ile erişince ve ya araya giren birisi olunca çarpmalarına rağmen hedefimiz olmadığı için etkinin tam olarak olmaması ve ya son seviye tekniklerin kullanımı noktasında bazı sorunlar çıkıyor ortaya.

Görevler:

Image

Görevlere genel olarak bakarsak evrensel ve oyun için görevler diye ikiye ayırabiliriz.

Evrensel görevler çeşit çeşit esasen. Bir grup kendi arasında rpg'ye yönelik olarak ilerlemeye başlamış. Gerçekten çok eğlenceli bir ekipti. Ben de aralarına bir süre katıldım. Katılmak oldukça çetrefilli işti doğrusu zira karakter görüntünüzden tutun aldığınız tekniklere kadar hatta ve de hatta geçmişiniz bile detaylar arasında. Bunları düzgünce role play yani rol oyunu yapan arkadaşlara iletmeniz gerekli. Sonrasında adeta evrenin içerisindeymiş gibi arkadaşlarımızla konuşup görevlerimizi yapıyoruz. Bunlar sadece bir tanesi tabi devam edersek ileride gelecek olan dereceliler için kendini zorlayanlardan başlayın devam ediyor. Hepsi kendine göre evreni şekillendirdiği için bunları evren görevi olarak adlandırmakta sakınca yok.

Genel görevler ise oyunun bize verdiği görevler. Bunlar çok basit şeyler, belli miktarda ninjutsu uygulamak ve ya hazır karakterlerle oynamak gibi görevler. Bu görevleri ise klasik story yani hikaye modunda yapabiliyoruz hali hazırda.

Mekanikler:

Image

Mekanikler hakkında konuşmak için çok erken ancak bir bakalım yine de. Gerçekten de konuşmak için çok erken zira oyun gerçekten çok yeni bu nedenle yapacağım yorumlar ne yazık ki görsel bozuklukları da içermekte.

Görsel bozukluklarda sorun var demiştim bunlar pek tabi mekaniklere de yansımakta. Oyun motoru her ne kadar Bandai Namco'nun önceki oyunlarında kullanılan oyun motoruna benzer şekilde çalışıyor olsa da bir miktar fark bulunuyor. Bu farkın temel sebebi çoklu oyuncuya sahip olması. Oyuncu sayısı ne kadar fazlaysa oyunun oynanması da o denli zordur. Hedef alma sistemi bir miktar zorlayıcı olsa da hedeflerimiz zaten genelde tek başına dolaşıyor ancak ciddi oyunlarda çoktan bir ayarlama yapılmış durumda. Genelde iki kişi ile aynı anda uğraşmanız gerekiyor. Bu da çok zor bir iş. Çoklu oyuncuya karşı savunmalarımız gerçekten zayıf ve de kawarimi yani yerine tahta bırakıp kaçma durumunu da bir ayarlamaları gerek zira geriye gidiyorsunuz ancak zaman zaman başka oyuncuların içerisine de ışınlanıyorsunuz ve bir kişiden kaçarken on kişiyle karşılaşıyorsunuz.

Sorunlar bununla da bitmiyor henüz zira oyundaki grafik bozukluklarınız sebebiyle hedefinizden şaşabiliyorsunuz pek tabi bunun yanında karakterlerin yanına gitme hızınızda da bozulma oluyor. Yukarıdan aşağı giderken ve ya aşağıya inerken ki hız değişimi gerçekten önemli bir faktör oyunlarda ancak bu oyunda çokta bir yer verilmemiş. Bu nedenle yüksekte olmanız çokta önemli değil gibi görünüyor hız konusunda. Pek tabi genel taktik yüksekteki kişinin daha avantajlı olması buna da yer vermiş şu an oyundaki harita zira suya düşersek ölüyoruz.

Suya düşerken ölüyoruz derken gerçekten ölüyoruz. Bu çok anlamsız bir mevzu zira ninjalar suda yürüyebiliyor ancak bunu geçersek suya düşmemek için etraftan etrafa zıplamamız gerekiyor lakin bunu yaparken bazen kısa düşüyoruz. Keşke birden fazla zıplayıp uzun atlayışlarımız daha iyi yerini bulabilse diye oynanışta bir miktar daha kolaylık olurdu bizim için.

Bir de silahlardan bahsetmek gerekir. İsteğim bu silahları oyun içerisinden almaktır ancak karakter seçerken biz de bunu düzenleyebiliyoruz. Bu düzenleme sırasında efsanevi yedi kılıç ustalarının kılıçlarını, kusanagi kılıçlarını almak mümkün.

Derinlemesine inceleme:

Oyunu oynarken çok eğlendim. Henüz tamamlanmamış ve eklenecek şeyler düzeltilecekler olmasına rağmen bu oyun gerçekten çok eğlenceli. Moba oyunlarına benzer tipte bir CTF yani Capture The Flag(Bayrak kapmaca) oyunu, pek tabi yeni modlar da gelecek gibi görünüyor. Naruto Ultimate Ninjastorm oynarken çekindiğim bazı şeyler vardı ve de olmasını dilediğim. Bu yeni çıkan oyun da bize bunu sunuyor.

Seride olmayan görevlere sahip olabiliyoruz. Her ne kadar bu görevler çok basit olsa da buna sahip olmanın anlamı seviye kavramının geleceğine itiyor beni. Bu kavram gelirse daha ilerideki görevlere ulaşmak için oyunda daha aktif olmamız gerekecek ve bu gerçekten çok güzel olacak. 

Oyunu oynarken konuşmak çok zor. Bunu yapmak için ikincil bir ekipman gerekiyor, PlayStation için bu ekipman da kulaklık oluyor. Oyunun direk kendi görüşme özelliği olsa çok güzel olacaktı ancak ek ekipman ve konuşma özelliği olmadan iletişim kuramıyoruz. Belki ek ekipman olarak klavye tercih edebilirisiniz aynı Final Fantasy A Realm Reborn oyunundaki gibi. 

Bilgisayar adaptasyonunu beklemek bence mantıksız ancak bunun aynısını Ultimate Ninja Storm'lar için de söylemiştim. Bu nedenle ön görüm bir süreyi kapsayacaktır, umarım gelir tabi ki zira bilgisayar oyuncu kitlesi çok daha fazla.

Oyuna dönersek bir sorunum oldu bu sorun da verdiğim hasarı tam olarak hesaplayamamaktan ancak bu durum belki de çok oynayamadığım içindir bilemiyorum ancak kesin bir şey olsa daha güzel olacak.

Bağlantı:

Image

Oyunun büyük bir sorunu var bu da bağlantı sorunu. Oyunda bolca Lag var yani oyunda takılmalar çok oluyor. Zaman zaman da bu lag miktarı yüzünden oyundan düşüyoruz. Ben bunu acaba bizim ülkemizden mi kaynaklanıyor diye bir baktım lakin konuştuğum diğer oyuncularda da bu durum söz konusu. Oyunun en büyük sorunu ne yazık ki bağlantı.

İleri bakış:

Oyunla ilgili beklediklerimi aslında yazının her yerine yerleştirdim. Bu sorunları tekrar ele alırsak bağlantı sorunun çözülmesi gerekmekte acil olarak. Yeni haritalarda gelmesi gerekmekte, her ne kadar Overwatch'da buna benzer bir durum olsa da ben yeni yapımın çok sayıda harita ve oyun modu koyacağını kısa süre içerisinde görmüyorum. Sorunlarımıza devam edersek yazıyı tekrar yazmamız gerekecek ancak bu sorunların çözlüeceğine inanıyorum zira Ultimate Ninja Storm oyununa gelen ek paketler, yenilemeler gibi pek çok update sayesinde oyun güzelleşmiş durumda. Bu nedenle bu oyunun da gelişeceğine inancım tam. Bir de Heal karakter oynamak çok zor. Rab aşkına biraz kolaylaştırılması ve de bu zor karakterin aşırı olan gücünün azaltılmasını gerekmekte.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları