The God of High School’un Gösterişli Dövüş Sanatlarının Gerçekliği
The God of High School’un bizi sürüklediği lise ortamındaki en tatmin edici şey; yumruk yumruğa irade ve yetenek savaşına girmenin tarif edilemez heyecanı ile tüm savaşların temeli olan kemik ve kas çatışmasıydı. Çünkü sadece bir aptal hayatını bir silaha emanet eder.

The God of High School’un anime ve mangası dünyayı dolaşmamıza, garip ve fantastik dünyalarda yeniden doğmamıza ve gençlik aşklarımız, okuldan artan kalan zamanlarda yaptığımız şeyler ve atletik yıldızlığımızı hatırlatarak bizleri liseye götürdü. Ancak bu ortamın bizim için yapabileceği en tatmin edici şey, elbette yumruk yumruğa irade ve yetenek savaşına girmenin tarif edilemez heyecanı, tüm savaşların temeli olan kemik ve kas çatışmasıydı. Çünkü sadece bir aptal hayatını bir silaha emanet eder.

Dövüş sanatları, anime ve mangada yaygın bir görüştür ve hikaye türleri kadar pek çok çeşidi mevcuttur. Düşünceli karakterlerde (Vagabond), romantik komedilerde (Ranma ½), sporun bir parçasında (Bamboo Blade) ve vücudun her noktasında (Shigurui) bile var. Yani dövüş her zaman her yerde ve bu sezon The God of High School sevimli kahraman üçlümüzü vahşi bir uluslararası turnuvaya taşıyan yüksek enerjili, gamsız bir maceraya yelken açmayı hedefliyor. 

Image

God of High School turnuvası tam olarak adındaki anlamı içeriyor: En güçlü lise öğrencisini belirlemek için 'kazanan hepsini alır' dövüşleri sonuna kadar yapılır ve şampiyonun bir dileği etkinlik organizatörleri tarafından sorgulanmadan yerine getirilir. Parlak gözlü kahraman Jin Mori ve arkadaşlarının sergilediği dövüş stillerinin çeşitliliği, düellolar ve doğaüstü teknikler dünyasına sürükleniyor ve heyecanlanıyoruz. 

Image

Gösterişli lider Jin Mori, tekvandoyu, özellikle de benzersiz 'yenilenmiş tekvando' formunu temsil ediyor. Güney Kore'nin resmi ulusal sporu (hayır; StarCraft değil) tekvando 1940'larda ve 1950'lerde, Taekkyon ve Subak gibi orijinal Kore formlarının Çin ve Japon dövüş stilleriyle kombinasyonuna dayanarak geliştirildi. Tekvando, keskin ve etkili el hareketlerinin yanı sıra hızlı ve isabetli yüksek vuruşlarıyla ünlüdür. 

Image

Yaşlı bir Sa Bum Nim (tekvando eğitmeni) hikayesine göre Kore; dövüş sanatlarının yüksek vuruşları yaya piyadelerin, süvarileri atlarından tekmeleyerek düşürmeleri için geliştirilmiş – ki bunun muhteşem bir şey olmasının yanında, biraz süsleme gibi geliyor kulağa- bilirsiniz, yani, mızrak ve yay da bu tarz şeyler için harika icatlardır. Jin Mori'nin 'yenilenmiş tekvando' ve vahşi Kang Manseok'un 'karanlık tekvando'su beklediğiniz gibi biraz (tamam, baya bir) anime ışık parlaması, devasa ve güçlü tekmelerle kötü adamların yüzünde bir Jin Mori step dansına dönüşüyor.

Image

Image

Yoo Mira'nın Ay Işığı Kılıcı tekniği kurgu olsa da, modern Kore kılıç tekniği 'kılıç yolu' anlamına gelen Kumdo adı altında uygulanmaktadır ve egzersiz zırhı, bambu kılıç ve geriye kalan tüm detaylarla Japon Kendo’suna benzer. Kendo ve kumdo arasındaki temel fark, müsabaka metodu ve 'en iyi egzersiz' tekniğidir. Kendo, tek bir temiz vuruş yapmayı beklemeyi vurgularken, kumdo daha küçük hareketler kullanarak akıllı kılıç oyunu sistemini oturtur. Ancak Yoo Mira, sadece herhangi bir gerçek dövüş tekniğine atıfta bulunarak savaşan bir anime karakteridir. 

Image

Favori karakterlerden biri olan Han Daewi, dövüş tarzının 'Tam Temaslı Karate' olduğunu iddia ediyor, bu da tam anlamıyla tarzınızın boks veya güreş olduğunu söylemek gibi; 'tam temaslı karate', nokta karate veya çıplak parmaklı karate gibi rekabetçi bir etkinliktir; yalnızca eldiven giyersiniz ve 'tam temasla' tüm gücünüzü kullanarak rakibinize vurursunuz. Orijinal olarak Okinawa'da geliştirilen ve Çin dövüş tekniklerini temel alan karate, o zamandan beri tüm dünyaya yayıldı ve sayısız dövüş sanatı tarzını etkiledi, sert ve savaş dövüş formu olarak sağlık odaklı bir moda haline geldi, UFC dövüşçüsü olan Lyoto Machida gibilerinde görülerek geleneksel karate ile beraber köklerine geri döndü.

Serinin başlarında, Tai Chi antrenörü Go Gamdo ile tanışıyoruz. Ayrıca taiji, taijiquan ya da tai chi chuanolarak da bilinmektedir (Çince telaffuz hakkında başka bir makale çevirmem gerekecek), ki bu da bir başka dünyaca ünlü dövüş sanatıdır ve sağlık açısından yararları ve yavaşlığı, amaca yönelik formları sebebiyle oldukça tanınır. Kabaca 'Büyük Uzuvlar Yumruğu'na tercüme edilen tai chi chuan; güçlü karşı saldırılara yol açan, yumuşacık akan (yin) ve sert (yang) bir enerji dengesi yaratarak bu adı alır. Ya da Go Gamdo'nun durumunda, onun akıcı yönlendirmeleri ve güçlü karşı saldırıları, nasıl savaşılacağını gerçekten bilen birinin acımasızca dayak yemesine yol açtı. Kim demiş bu anime gerçekçi değil diye?!

Image

Kısa bir rol de, ateşli turnuva organizatörleri tarafından, elde ve ayakta bekletilmek gibi çok takdire şayan bir hedefi olan profesyonel güreşçi Mah Miseon’a verilmiş. Profesyonel güreşçiler kadar profesyonel güreş tarzları da vardır, ancak Mah Miseon güç hareketlerini ve büyük vücut çarpmalarını sever ve her saldırısına tüm beden ağırlığını koyar. Önceden planlanmamış maçlarda dövüşen profesyonel güreşçilerin şüpheciliğini anlayabilsem de, güreşçilerin eğlencemiz için cehenneme giden fantastik fiziksel formda sporcular ve sanatçılar olduğunu hatırlamak her zaman önemlidir -Brock Lesnar'ın UFC kariyerine bakıldığında, sadece büyük, güçlü ve korkunç derecede hızlı olduğu ile ilgili söylenecek bir şeyler var.-

Image

God of High School'daki en son yarışmacı ise Brezilya Jiu-Jitsu'sunu temsil eden Byeon Jaehee'dir (yine de orada kesinlikle biraz kapoera var). 1920'lerde Carlos Gracie, seyahat eden judocu Mitsuyo Maeda'dan Kodokan Judo'yu öğrendi. Kısa bir süre sonra, Carlos ve kardeşleri, başlangıçta 'Gracie Jiu-Jitsu' olarak adlandırılan dövüş sanatını geliştirip rafine ettiler ve bugünkü 'Brezilya jiu-jitsu' (BJJ) dediğimiz tekniğe dönüştü. Sadece yakalama tekniği üzerine çalışan BJJ, daha küçük, daha zayıf bir rakibin daha iyi teknik ve farkındalığa sahip olarak daha büyük bir rakibi düğüm edebileceği türden bir çeşit satranç oyunudur.

Image

Byeon Jaehee'nin devasa, dönen vuruşları muhtemelen Brezilya'nın diğer yerel dövüş sanatı olan kapoeraya bir çağrıdır. Brezilya'da yaşayan köleleştirilmiş Afrikalılar tarafından geliştirilen kapoera uygulaması, akan bir “Ginga” (salıncak) duruşundan yapılan güçlü ark vuruşları ile dans kisvesi altına alındı. Amutlar, el yayları, çarklar ve diğer jimnastik ve hava manevraları, işaret fişekleri ve kahve öğütücüler gibi breakdansında göreceğiniz hareketler de dahil olmak üzere hepsi, stilin bir parçasıdır.

Elbette, tüm bunlar The God of High School'da görülen en gerçekçi ve etkili dövüş sanatı tekniğine bizi getiriyor: İçsel gücünüzle devasa bir ruhani varlığı çağırmak ki bu makaleyi çevirip düzenlemeyi bitirdiğim için şimdi alıştırma yapmaya gideceğim! 

Image

The God of High School'un dünyanın dört bir yanından gelen dövüş stillerini göstermenin daha fazla yolunu bulmasını dört gözle bekliyorum ve animatörlerin her dövüşü özel hissettirmek için verdikleri ayrıntı ve enerjiyi fazlasıyla takdir ediyorum.

The God of High School'da başka hangi dövüş sanat stillerini görmek istersiniz? En iyi temsilin hangi stillere sahip olduğunu düşünüyorsunuz? Bu tarzlardan herhangi birinin uygulayıcısı mısınız ve tasvirlerinden memnun musunuz yoksa hayal kırıklığına mı uğradınız? Fikirlerinizi duyalım, yorumlarda buluşalım!


Kaynak: ANN

Kendi işimden çok hobilerimle uğraşıyorum. Sıkı bir fantastik edebiyat okuruyum, kendim de bir şeyler karalıyorum. Bir gün bastırmak dileğiyle diyelim... Arada bir çello çalıyorum ama asla bilmiyorum. Kendi kendime gıy gıy yani... Bir ara Aikido yapmıştım, ama senseim kendini İda Dağları'na vurunca öyle kaldı. Evde sopa çevirmekten başka bir şey yapamıyorum. Japonca öğreniyorum, ömür uzun geldi...En büyük hayallerimden biri de Japonya'yı gezmek, iki çift laf edebileyim istiyorum gittiğimde.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları