Mamoru Oshii Ghost in the Shell'in Yaratımında Etkili Olan Filmleri Anlattı
Usta yönetmen son röportajında geçmiş deneyimleriyle birlikte bize bu filmlerin hangileri olduğunu açıkladı

Anime ve live-action yönetmeni Mamoru Oshii, Şubat ayı içerisinde Movie Plus'ın düzenlediği Kono eiga ga mitai ("Bu filmi izlemek istiyorum") programına katılacak. Seyircisine geçmiş film deneyimlerinin nasıl şekillendiğini anlatacağı programın 4 Şubat'ta yayına girmesi planlanıyor. Geçtiğimiz salı günü ise PR Times, Oshii ile yaptıkları bir röportajı yayınladı. Röportajında Ghost in the Shell'in (Kōkaku Kidōtai) yaratımında etkin rol oynayan filmlere de değinmeyi ihmal etmeyen usta yönetmen bunların; This Island EarthHakubajō no Hanayome, 2001: Bir Uzay Destanı, Gecenin Ötesi ve Bıçak Sırtı olduğunu belirtmiş.

Röportajın devamında özellikle yukarıdaki son üç filmin kendisini ne derece etkilediğinden bahseden Oshii şunları söylüyor: "2001: Bir Uzay Destanı'nı ilk kez lisedeyken izleme fırsatım olmuştu. O filmi izledikten sonra bilimkurgu yazarı olmak istediğimin farkına vardım. Perde üstündeki o görsellik beni öyle cezbetmişti ki, ancak 30 sene sonra filmin ana fikrinin insanın var oluşu üzerine olduğunu anlayabildim. Bir film yalnızca iyi bir hikaye ve aktörlerden ibaret değildir. İzleyicide uyandırdığı fikirlerin önemi yadsınmamalı. Bunu çok sonraları fark ettim."

"Gecenin Ötesi'ni ilk defa üniversitenin ikinci senesinde izlediğimi hatırlıyorum. Bu filmin de hayatımda yeri epey ayrıdır çünkü yönetmem olmam için bana gerekli teşviki sağlamıştı. Hatta bir repliği hiç unutmuyorum: 'Hayatımızın pürüzlerle dolu olması kadar doğal bir şey yok. Çünkü biz bir filmin içinde yaşamıyoruz. Filmlerde ne trafik sıkışıklığı vardır ne de kısır döngüler. Filmler tıpkı bir trenin geceye karışması gibi sorunsuz şekilde geçip giderler. Ve senin benim gibi insanlar da ancak çalışarak mutluluğu yakalayabilirler.'

Gerçeklikle çatışmayı bırakıp bununla barışmamız gerektiği düşüncesi tüylerimi ürpermeye yetmişti. Ben de aynı şekilde düşünüyordum. Gerçi sonradan yanlış bir fikre kapıldığımı anladım."

Oshii sözlerini şöyle sürdürüyor: "Listem günden güne değişiklik gösterse de sanırım Bıçak Sırtı hayatımda izlediğim en iyi 10 film arasına girerdi. Çoğu zaman hikaye anlatımı bakımından filmlerin piyasaya ne gibi yenilikler getirebileceğine kafa patlatırdım ve Bıçak Sırtı'nı izledikten sonra bunun dünya yaratımı olduğunda karara verdim. Bu film muhtemelen benim haricimde daha pek çok yönetmeni, özellikle de bilimkurgusal dünya yaratımı konusunda bir şekilde etkilemeyi başarmıştır. 1982'den bu yana ona benzer pek çok film çekildi. Tabii buna Kōkaku Kidōtai de dahil."

"Fakat yine önceki deneyimlerimde olduğu gibi Bıçak Sırtı'nda da yanlış bir fikir edinmişim. Filmimde güçlü bir dünya yaratmaya o kadar odaklanmıştım ki diğer her şey ikinci planda kalmıştı. Yine çok sonraları hikaye ve karakterlerin de aynı derecede önemli olduğunu anladım. Kısacası şu anki yönetmenlik felsefemi o zamanki acı verici deneme yanılma süreçlerine borçluyum diyebilirim."

Bu gibi daha pek çok anıyı dinlemek için 4 Şubat'ta Kono eiga ga mitai'yi kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Aynı gün Oshii'nin kültleşen Urusei Yatsura Movie 2: Beautiful Dreamer filmi de ekranlarda olacak.

Kaynak: ANN

"Ama gidiyorum çünkü bugün sahip olduğum her şeyi, elde ettiğim her şeyi, bir şekilde o zaman yaptıklarımıza borçluyum. Ne ekersen onu biçersin. Bedelini ödeme zamanı geldi. Belki bu yüzden Tanrı bizleri önce çocuk olacak şekilde tasarlamıştır, en önemli dersi öğrenene kadar defalarca düşünüp kendimizi yaralayacağımızı bildiği için. Ne alırsan bedelini ödersin, ancak bedelini ödediğin şeyin sahibisindir... Ve sonunda, sahip olduğun şeylerin acısını senden çıkarırlar." - "O", 1986

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları