Anime ve Manganın Farkı
Animeler ve mangalar neden farklı? Bu fark neden kaynaklanıyor ve kötü animasyon nedir?

Anime ve Manga bir birinden çok farklı iki görsel sanattır. Birisinin resim, diğerinin sinema olarak nitelendirilmesinde pek bir sakınca yoktur. Bazılarınız eminim ki benim gibi bir mangayı okurken karakterin şarkılarını da dinliyordur. Pek tabi iki görsel ve tek bir konu olunca arada farklılıklar görmekteyiz. Bu farklılığın temel sebebi manga çizimlerinin daha farklı olmasıdır. Gerçekten de genelde manga çizimleri ile animelerden kesilmiş olan sahneler arasında çok sayıda fark göze çarpar. Işık yönetmeni ne kadar uğraşmış olsa da animede aynı etkiyi verememiştir ve ya animasyon yönetmeni bir hata yapmıştır. Ne olursa olsun iyisi ve kötüsü diye yorumladığımız çokça sahne var. Ben de internette gezerken bu ikilinin karşılaştırmasını gördüğümde bir araştırma yapmaya karar verdim. İzleyicinin bilgisiz olduğunu görünce kendi anladığım miktarı ile sizlere de açıklama yapmam gerektiğine karar verdim.

Pek çok farklı kaynak inceledim ancak kesin olarak bulduğum tek bir kaynaktan (O da Türkiye'de girilmesi pek tavsiye edilmeyen bir site olduğundan size sunamıyorum) net bir cevap aldım sonunda. Bu cevapta şu şekildeydi "...İzleyici genel olarak ne izlediğini bilmiyor. Bir animasyonu ve çizimi değerlendirmek için çok farklı işlemler gerekmekte. Bunları izlerken bir kısmını anlayabilirsiniz. Önemli olan Key Framedir..." şeklinde bir yorum yapılmış kaba haliyle. 

Bir animasyonda dikkat edilmesi gereken şeyleri sıralarsak:

1: Anatomi

Image

Anatomiden kast edilen şey bir insan çiziyorsanız o insanın eklemlerinin ve bedeninin sınırlarını bilmeniz gerekmesidir. Elin büyüklüğü, boynun başa olan oranından bahsediliyor. Aynı şekilde bedenin bükülmesini ve yumruk atarken alınabilecek pozun ve vücut postürüne verilen genel isim.

2: Tork ve momentum

Image

Bu ikisi fizikte oldukça fazla geçen mekanik tabirlerdir. Kuvvet-kuvvet kolu-etki üçlüsünü anlatmak için kullanılır. Kuvvet dediğimiz şey dövüşte ve ya en basit yürüyüşte yapılan etkidir. Ayağını yere vurunca ve ya birisine yumruk atarken kullanılan gücün etkisidir. Kuvvet koluysa yapılacak şeyi yapan uzuv ve ya alettir. Etki ise verdiğiniz ya da veremediğiniz hasarı anlatmak için kullanılan izleyiciye etkiyi anlatmak için kullanılan titreme ve ya benzeri efektleri kapsamakta.

3: Key Frame

Image

Key frame bir animasyonun olmazsa olmazıdır. Sinema ve animasyon bilgimin eksikliğini maruz görün ancak çevirecek olursam köprü sahne demek yanlış olmaz. Animasyonun göze hareketli gelmesi için belirli bir sayıda sahne gereklidir. Göz ancak bu şekilde çizimi hareketli olarak algılar. Bunun içinde her sahneyi çizmek yerine bir ana sahne belirlenip üzerine ekleme yaparak ve de bu ana sahneyi hareket ettirerek bize anime görsellerini sürerler. Bu nedenle ana karenin ya da köprü sahnesinin çizimi ne kadar iyiyse animasyon karesi de o kadar başarılı olur.

4: Seslendirme ve müzikler

Image

Seslendirme anime ve manga arasındaki temel farklardan birisidir. Seslendirmelerin düzgün seçilimi ve bunların karelere düzgün oturtulması çok önemlidir. Bazı animasyonlarda ağız hareketlerinin ve ya el hareketlerinin seslendirmelerini yetersiz gördüğümüz olur. Bu durumun yaşanması animasyon şirketinin kusuru olarak geçer. Aynı zamanda müziklerin doğru seçilmesi bizi etkileyen unsurlardandır. Karakterin şarkısını duyduğumuzda ondan ne beklememiz gerektiği yönünde bize basit olsa da bir bilgi sunar ve ya durumu kavramamıza yardımcı olur. İzlediğimiz şey oyuncular tarafından oynanmıyor ve karartma gibi işler yapılmıyor manga gibi bu nedenle müzik bize durumu anlamamızda yardımcı olan ana unsurlardan birisidir.

5: Figüran karakter ve yan karakter çizimleri-detaylar

Image

Detaylar arka plan olarak geçebilir. Hareketsiz ve orantısız arka planlar her zaman göze batar. Ana karedeki karakterimiz ne kadar iyi çizilmiş olsa da göze batan bazı arka planlar nedeniyle gerçekten rahatsız olabiliriz. Figüran karakterler ve ya arkadaki bulutun görüntüsü bile animasyonun ciddiyetini düşürebilir. 

Ben de bir araştırmaya girdim ve google üzerinden kötü animasyon diye araştırınca belirli görseller elde ettim sebepleri ve kötü animasyon mu değil mi tartışalım izninizle

1-Naruto Shippuden: Pain vs Naruto

Image

Naruto geçmişten günümüze devam eden bir efsane olarak yerini belli etmekte zaten ancak Naruto ve Pain dövüşü sırasında karşılaştığımız animasyonlar nedeniyle internette çokça şaka malzemezi olmuş Bunun en bariz ve akılda kalanı Pain'in "Benim acım seninkinden daha büyük" sahnesindeki görsel değişim. İnsanların bu söze yorumuysa "Tipe bak tabi öyle." olmuştu.  Tam vaktini hatırlamıyorum ancak ben bu sahneyi izlerken ailemle tatildeydim ve çok beğenmiştim. Sonrasında yorumlara baktığımda "animasyon" şeklinde yorumlar görmüştüm. Bu da beni üzmüştü, o zamanın hevesi ve gazı ile de efendime söyleyeyim pek çok şey söyledim.

Her neyse... Bu bölümde animasyonlara yapılacak bir suç bulunmadığını da öğrenmiş durumdayım. Pek çok farklı animasyon tekniğinin bulunduğu ve bunların hepsinin izleyici ile temasa geçmek için farklı tipte ve çeşitlerde ana sahnelere sahip olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım.

Naruto serisini yapan şirkete göre animasyon kalitesinde kesinlikle bir düşüş yaşanmamış. Bu dövüşte oldukça dalga geçilen Pain görsellerine gelince bunların özellikle bu şekilde yapıldığını ve dövüşün, hikayenin dinamikliğini göstermek için yapıldığını söylemiştir.  Derinlemesine incelediğimizde gördüğümüz şey de dünyanın kaderini belirleyecek bir dövüş. O zaman kadar gördüğümüz en güçlü karakter olan Pain, Konohayı tam anlamıyla tek bir seferde silip süpürmüş ve güçlü diye düşündüğümüz karakterler bir bir ölmeye başlamış. Jiraiya ile başlayıp sevdiğimiz karakterleri bir bir seri katil edası ile öldürdü bu karakter ve gerçekten Naruto burada kaybederse dünyanın sonu gelecek. Bu nedenle daha önceden Bleach animesinde kullanılan mat renkler kullanılmış ve ilk sezonun sonu olarak yapılmış olan Naruto Sasuke dövüşündeki dinamik animasyon kullanılması kararlaştırılmış. Porjenin başına da Atsushi Nakabayashi(?) getirilmiş.

Bu şekilde istenen dinamizm yakalanmış ancak izleyici görsellere takılmış. Bu tarz daha önce kullanılmış olsa da göze batar şekilde hareket ettirilmiş olması nedeniyle ve de normalde bu tarz animasyonlar gizlenerek yapıldığından çok fazla göze batmış. Peki Atsushi ustanın bu işleri hiç mi göze batmadı. Evet battı.

2-Naruto:Sasuke vs Orochimaru

Image

Sasuke ve Orochimaru dövüşünde ki bu sahne de internette çokça yorum alan ve dalga geçilen sahnelerden birisidir. Her ne kadar anatomik olarak yetersiz görülmüş olsa da animasyon ekibinin bu işi verdiği özel adamı olan Atsushi usta tekrardan dinamik ve hızlı bir dövüş tarzı kullanmış. Bu sahnelerin bu şekilde kullanılması sebebiyle çokça eleştiriye maruz kalmış. Animasyon ekibi bu ilk denemesinden sonra şu şekilde bir açıklama yapmış;

"Animasyon kalitesinde bir düşüş yok, dövüşün çizim tarzı değiştirilmiştir. Dövüşün ne kadar önemli olduğu ve de etkileri düşünüldüğünde insanları etkilemek için ve de hızı vurgulamak için bu tarz özellikle kullanılmıştır." diye yorumlamış.

Bu animasyona kötü demek yersiz olacaktır zira çizimin kendisinde bir kötülük yok söylendiği üzere bu karenin farkında olarak özellikle yapılmış.

3-Dragon Ball Super: Bölüm 5,24,33

Image

Dragon Ball Super serisi animasyon yorumları ile en çok tartışılan seridir. Özellikle beş, yirmi dört ve otuz üçüncü bölümleri seri boyunca gelmiş geçmiş en kötü bölümler olarak tarihe kazınmıştır. Animasyonlar çizim yoğunluğundan yoksun ve dövüş sahneleri de aynı şekilde beş kriterimizin beşinden de kalır nitelikte. Ne sahne devamları ne de bağlantıları düzgünce bağlanmış durumda. Öyle ki ana karakterin çizimleri bile çok basitleştirilmiş durumda. Açılışı, figüranların çizimi ise başka bir fiyasko. Naruto durumunda değil ne yazık ki bu durum. Kötü animasyon olarak nitelendirmesi kesinlikle doğru zira;

Darbelerin dinamiklikten yoksunluğu.

Çizimlerin zayıflığı.

En önemlisi de köprü sahnelerin kalitesizliği.

Bunlar bizi kötü olarak yorumlamaya sürüklüyor.

Bunlar anlatıldı ancak Manga ile fark hala bariz neden?

Mangalar sahne odaklı olarak çalışılan görsel eserler. Karakterin sesini ve anın durumunu tamamen aklımızda belirleriz. Bu nedenle biraz daha hayal gücüne uygun bir görsel eğlence olmaktadır. Çizer bize aklındaki hikayeyi anlatırken bunu görsellikle destekler. Bir kitabı üç yüz sayfada değil de binlerce çizgi roman sayfasında anlatmaktır Manga. Bu şekilde zaten kalitesi ile okuyucusunu çeker. Dikkat ederseniz, izleyici değil okuyucu.

Bir manganın yapım bedeli çok yüksekte değildir. On altı sayfa ve ya yirmi iki sayfa olarak yayımlanır bunların yapımında en azından altı kişi çalışmaktadır. Ana sahneleri çizer yapar ve yardımcıları renklendirme gibi işleri yapar bilindiği üzere. Sonrasında tekrar kontrol edilir eklemeler çıkartmalar yapılır ve en güçlü hali ile önümüze sunulur. Bir manga yapılırken harcanan para ise bir anime bölümüne denk olabiliyor popülaritesine göre. Bu durumda da çalışan sayısı ve malzeme kalitesi artıp bizim key frame olarak kullandığımız sahnelerin kalitesi zirveye çıkıyor. Animeye geçerken de bire bir detayları eklemek imkansız oluyor; zira üzerinde saatlerce çalışılmış olan bir sahne sadece bir karenin ana detayını oluşturuyor.

Maddi olarak bakıldığında bir sinema filmi bir milyon dolar gibi yüksek meblağlarda bir bütçeye sahip oluyor. Yirmi dakika için de yaklaşık olarak çeyrek milyon dolar gibi bir rakam akla geliyor. Animeler içinse bu yarısından daha az. Gerçekten de yarısından daha az bir miktar. Yüz bin dolara yakın para harcanıyor ancak ne anime filmleri gibi geniş bir zaman dilimi ne de aynı miktarda bütçeye sahip oluyorlar. Yapım şirketi her ne kadar işçilerinin yoğun çalışması sayesinde haftalık olarak bölümleri yetiştirebiliyor olsa da animelerin bir bölümü bilindiği üzere bir çok manga bölümünü barındırabiliyor. Hele bu bir de dövüş bölümüyse bazen üç ya da daha fazlasını barındırıyor. Durum bu olunca kurgunun düzenlenmesi, kareografinin ayarlanması gibi durumlar da eklenince bir haftada yapılan iş inanılmaz bir yüke dönüşüyor. Renklendirme en basit iş olarak kalıyor. Buna rağmen haftalık olarak tam vaktinde yayına verilmesi bile anime manga karşılaştırmasını yapmadan önce bir anime yapılırken harcanan iş gücünün ve de paranın önünde saygı duymamızı gerektiriyor. Bu yüzden Movie kalitesi ve ya manga kalitesi beklememiz biraz acımasızca değil mi? Kendimiz oturup çizimlerini yaparken bile bu kadar zorlanırken özellikle. Yorumunuz size kalmış, sizce hangisi daha iyi değil sorum. Sizce iyi bir animasyonu, iyi bir manga ile karşılaştırmak ne kadar doğru? 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları