Ağustos Ayının Çizeri: Satoshi Kon
Serpil Şahin’in bu ayın yönetmeni olarak yazıya aldığı Satoshi Kon tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olmadan önce bir mangaka idi. Hadi bu anime dahisini daha iyi anlamak mangaka geçmişine bakalım.

Serpil Şahin’in bu ayın yönetmeni olarak yazıya aldığı Satoshi Kon tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olmadan önce bir mangaka idi. Hadi bu anime dahisini daha iyi anlamak  mangaka geçmişine bakalım.

ERKEN YILLARI

ERKEN YILLARI

Kon manga sahnesine ilk olarak 1984 yılında iki bölümlük doujinshi’si olan Toriko-Prisoner ile çıkmıştır. Manga robot polisler tarafından idare edilen bir distopyadaki çocukları konu almaktadır. Manga Young Magazine’nin Tesuya Chiba Ödüllerinde ikincilik almıştır. Normalde hiçbir kolej çocuğuna Akira’yı çizmeye yardım etmesinde güvenemezsin, fakat Kon’un yeteneği başlangıçtan beri kendisini gösteriyordu. Katsuhiro Otomo bundan etkilendi ve onu yanına aldı. Sanatçının Toriko ve 1984-1989 yılları arasında yaptığı diğer kısa hikayeler sonradan Dream Fossil adlı ciltte toplanmıştır. Yaptığı bu hikayeler türden türe atlayış göstermiş ama genelde bilimkurgu/fantazi türleri tercih edilmiştir.

Kon’un ilk serisi 1990 yılındaki Tropic of the Sea idir. Seri 7 bölüm sürmüştür. Sanat tarzı olarak bu seride Miyazaki eserlerindeki gibi öyküsel bir hava bulunmaktır. Kon bu eseri yazarken çok stres altında kaldığını belirtmiş ve öyküye sahip çıkmamıştır. Çok bahsedilecek bir eseri değildir ama deniz atmosferini çok iyi yansıtır.

ZEMİN KAZANDIĞI YILLAR

ZEMİN KAZANDIĞI YILLAR

Otomo’nun asistanı olarak çalıştığı zamanlar Kon’un film ve anime sektörüne ilk adımlarını attığı zamanlardır. Otomo, Kon’un orijinal hikayesini 1991 yılında live-action olarak adapte etmiş ve kendisini Roujin Z için animatör olarak işte almıştır. Patlabor 2 filminde animatör olarak çalışırken Mamoru Oshii ile tanışmıştır.

1994 yılında anime dergisi Animage, Nausicaa adlı mangasını bitirmiş ve yerine geçebilecek bir manga aramaktadır. Seraphim yerine gelir. Oshii tarafından yazılmış, Kon tarafından çizilmiştir. Evangelion’a benzer fakat içinde onun kadar futuristik ve dini içerik yoktur. Melek Salgını adlı salgına sahip bir dünyayı konu alır manga. Bu salgın insanlarda kanatların çıkmasına, kıyamet gibi görüntüler görüp ölmelerine sebep olur. Üç büyücü bu salgına bir çare aramaya çalışmaktadır. Oshii ve Kon arasındaki yaratıcı farklılıklar gibi nedenler manganın hikayesi bitmeden rafa kaldırılmasına neden olmuştur.

OPUS

OPUS

Kon, Seraphim’i çizerken aynı zamanda tamamen kendi kontrolünde son bir manga projesi ile daha uğraşıyordu: OPUS. Manga, mangasını bitirememiş bir mangakanın çizdiği manganın dünyasında sıkışıp kalmasını konu alıyordu. Bu manga daha sonradan yönetmenliğini yapacağı Millenium Actress ve Paranoia Agent gibi filmleri atası olarak gösterilebilir. Manga aynı bu filmlerdeki gibi pop kültür fantazisi ve gerçeklik arasında gidip gelmektedir. Kon bu mangayı yaparken kendisine güveni çoktur fakat bu mangada hikayesinin sonunu göremeden bitmiştir. Daha sonradan Dark Horse çıkardığı versiyonunda manganın hikayesinin sonunun eskiz halini vermiştir.

KAYNAK: MyAnimeList

Amacı olan bir tembel. Amacına ulaşmak için üşenmekten hiç çekinmez!

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları