Eylül Ayının Yönetmeni: Mamoru Hosoda
Makoto Shinkai, Satoshi Kon’dan sonra, ‘Ayın Yönetmeni’ yazı serisinde huzurlarınızdaki isim ‘The Next Miyazaki’ olarak anılan, ‘birlikte olma’ kavramına sıcacık öyküleri ile değinen ve aynı öykü ile her yaştan kitleye hitap edebilen kıymetli yönetmenlerden biri Mamoru Hosoda.

19 Eylül 1967’de Toyama’da (Japonya) dünyaya gelen Hosoda, Kanazawa Sanat Üniversitesi’nde ‘yağlı boya’ sanatı üzerine okudu. Kariyeri boyunca ‘boyama sevgisi’ kendisine esin kaynağı olan yönetmen, endüstrinin büyük çoğunluğunun dijitalize olduğu günümüzde hala elle çizmeye devam ediyor ve ömrü yettikçe elle çizmeye devam edeceğini de söylüyor.

Yönetmenlik kariyerine Toei Animation’da başlayan Hosoda, Digimon Adventure (1999) ve One Piece (2005) filmleri ile ilgi çekince Madhouse kendisi ile anlaşmaya karar verdi. 2005-2011 yılları arasında Madhouse ile yolculuğuna devam eden Hosoda, Toki wo Kakeru Shoujo (2006) ve Summer Wars (2009) filmlerini yaptı. Sonrasında kendi stüdyosu olan Studio Chizu’yu kurdu ve burada iki büyük filmini hayata geçirdi: Ookami Kodomo no Ame to Yuki (2012) ve Bakemono no Ko (2015). Hosoda, 2004 yapımı Studio Ghibli’den çıkan Howl no Ugoku Shiro (Howl's Moving Castle) filminin de yönetmeni olarak belirlenmişti, lakin stüdyo ile bir türlü anlaşmaya varamadılar.

           Image 

Hosoda, bu sene Cannes Film Festivali’nde yeni anime filmi  ‘Mirai’ üzerinde çalıştığını ve Mayıs 2018’e yetiştirmeyi ümit ettiklerini dile getirmişti. Mirai anime filmi, yönetmen için diğer filmlerinden biraz farklı; kendisine bu film için ilham olan kişi 4 yaşındaki çocuğu. Kardeşinin dünyaya gelmesi ile kıskanç bir çocuğa dönüşen oğlu ‘Mirai’ filminin ana konusunu oluşturmuş. Ve yönetmen Hosoda ‘Mirai’ filminin konusu şöyle aktarıyor: “Ailenin 4 yaşındaki çocuğu dünyaya gelen kız kardeşini kıskanmakta ve onun varlığı ile uğraşmaktadır. Bir gün arka bahçede oynarken gizemli bir bölgeye adım atar; annesini küçük bir kız, büyük babasını genç bir adam olarak görür. Sonrasında da kızkardeşinin genç bir kadına dönüşmüş haline tanıklık eder. Bu fantezi dolu macera, çocuğun bakış açısını değiştirmesine ve onun olması gerektiği şekilde ‘büyük kardeş’ olmasına yardımcı olacaktır.”

Filmlerinin ‘aile’ temalı olmadığını, aile kavramının sadece bir motif olduğunu vurgulayan animatör ve yönetmen Hosoda, çocukların gelişimine odaklandığını ve bunun da beraberinde aile kavramını getirdiğini dile getirmiştir. Ayrıca çocukların gelişimi kadar gizemli ve şaşırtıcı olabilecek tek şeyin uzay ve uzaylılar olabileceğini vurgulayan yönetmen, aynısının yetişkin insanlardaki değişim için de geçerli olduğunu ve bu yüzden, bu iki unsuru filmlerinde sıklıkla ekrana getirdiğini belirtmiştir.

Hosoda’nın birazdan sıralayacağım filmlerinin dışında yaptığı işlere de kısaca değinecek olursam: Alice SOS anime dizisinin açılış klibinin yönetmenliğini üstlenmiştir. Ashita no Nadja, Ginga Tetsudou 999: Eternal Fantasy ve Ojamajo Doremi Dokkaan!’nın bölüm yönetmenliğini yapmıştır. Ayrıca Bishoujo Senshi Sailor Moon SuperS: Sailor 9 Senshi Shuuketsu! Black Dream Hole no Kiseki, Dragon Ball Movie 4: Saikyou e no Michi, Dragon Ball Z Movie 08: Moetsukiro!! Nessen, Ressen, Chougekisen, Dragon Ball Z Movie 10: Kiken na Futari! Super Senshi wa Nemurenai, Slam Dunk: Hoero Basketman-damashii! Hanamichito Rukawa no Atsuki Natsu, Slam Dunk: Shouhoku Saidai no Kiki! Moero Sakuragi Hanamichi, Slam Dunk: Zenkoku Seiha Da! - Sakuragi Hanamichi ve Yuu☆Yuu☆Hakusho: Meikai Shitou-hen - Honoo no Kizuna filmlerinin key animasyonlarını da üstlenmiştir. Ve pek çoğunuzun yakından bildiği Samurai Champloo animesinin açılış klibini de yönetmiştir.

1- The Boy and the Beast – Orijinal Adı: Bakemono no Ko (MAL: 8.54, IMDB: 7.7)

1- The Boy and the Beast – Orijinal Adı: Bakemono no Ko (MAL: 8.54, IMDB: 7.7)

Kategori: Macera, doğaüstü 

Hosoda’ya mali anlamda en büyük başarıyı getiren 2015 yapımlı son filmi Bakemono no Ko pek çok kişinin olduğu gibi benim listemin de bir numarası. Fakat buna rağmen hala Hosoda’nın tam performansını ortaya koymadığını ve henüz en iyi filmini yapmadığını da düşünüyorum; umarım potansiyelinin tamamını yeni filmi ‘Mirai’ ile ortaya koyar.  Vizyona girdiği yıl Japonya’da en çok hasılat (5.8 milyar yen -52.780.000USD-) yapan film ünvanını da elinde bulunduran Bakemono no Ko, Japonya Akademi Ödülleri’nde ‘en iyi animasyon’ ödülünün sahibi olurken, bağımsız kategoride Annie Ödülleri’ne de aday olmuştur. Film ayrıca, yurtdışında da pek çok festivalde aday olarak gösterilmiştir.

Gelelim Hosoda denince aklıma neden Bakemono no Ko’nun geldiğine… Öncelikle içerisinde fantastik dünyanın olduğu ama hayatın da normal aktığı yapımları çok severim; iki dünya birbiri ile o kadar doğal bir şekilde iç içe geçmiştir ki; birini çıkardığınızda hikaye eksik kalmanın ötesinde yarım kalır. İstenmeyen bir ilişkinin, ölümüne koruma güdüsü geliştirecek kadar değişmesi ve bu değişimin her adımının izleyiciye sunulması, Hosoda’ya ‘mucize’ gibi görünen insan değişimlerini anlatma konusunda ne kadar usta olduğunun da göstergesi. Bakemono no Ko, “Japonlar detaylı ve efsane filmler yapar” algısını fersaha taşıyan yapımlardan biridir. Bu güzel filmin kusuru yok mudur; tabi ki vardır. Japon yönetmenler tarafından yönetilmiş Disney animasyonu izliyormuşsunuz gibi hissettiren esprileri ve müzikleri olsa da araya serpiştirilen Japon klasikleri bu durumu kotarmaya çalışmış. Eğer Disney animasyonlarından hoşlanıyorsanız biraz önce yazdıklarım sizin için eksi bir durum yaratmayacaktır.

Hosoda, Bakemono no Ko’nun sadece yönetmenliğini üstlenmedi, kendisi bu yapımın aynı zamanda yaratıcısı ve senaryo yazarı.

Bu arada eklemekte fayda var: Green Dakara x Bakemono no Ko adında bir de reklam filmi mevcut. 

Bakemono no Ko’nun Konusu:

 Bakemono no Ko’nun Konusu:

İnsanlar dünyasında, babasından boşanan annesinin ölümüyle tek başına kalan 9 yaşındaki Ren’i akrabaları yanına alıp varis olarak yetiştirmek isterler. Gerçek anlamda hiçbir zaman kendisine ilgi göstermemiş akrabalarıyla yaşamak yerine Ren, evden kaçar ve sokakta yaşamaya başlar.

Diğer taraftan canavarların dünyasında belli zamandan sonra baştaki usta reenkarne olarak seçtiği bir özellikte tanrı haline gelecektir. Bunun olabilmesi için de adaylarından birinin kazanıp onun yerine geçmesi gerekmektedir. Canavar Krallığında iki güçlü usta adayı vardır. Bunlardan biri kibar, dövüş sanatlarında usta, ailesi ve öğrencileri olan Iôzen’dir. Diğeri ise tembel, yaptığı kaba-umursamaz davranışlarla herkesin tepkisini çeken, aile ve öğrencisi olmayan bir başına yaşayan Kumatetsu’dur. Ustalığa aday olabilmesi için bir şart konmuştur, birini öğrencisi olarak yanına alacak ve onu yetiştirecektir. Tam da bu nedenle, kimse Kumatetsu'nun öğrencisi olmak istememektedir. İnsan dünyasında yoldaşı Tatara ile gezinti yaparken Ren adında bir çocukla karşılaşır ve ikisinin çekişmeli, bol kavgalı, kahkahalı ve duygusal hikayesi başlar.

Bakemono no Ko Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz.

2- The Girl Who Leapt Through Time – Orijinal Adı: Toki wo Kakeru Shoujo (MAL: 8.39, IMDB: 7.8)

2- The Girl Who Leapt Through Time – Orijinal Adı: Toki wo Kakeru Shoujo (MAL: 8.39, IMDB: 7.8)

Kategori: Bilim-kurgu, macera, dram, romantizm

1967 yılında Yasutaka Tsutsui tarafından kaleme alınan aynı isimli romandan uyarlanan Toki wo Kakeru Shoujo’nun, bu anime filmden önce, TV draması ve mangaları da bulunuyordu. Hosoda, ana karakter olan Konno Makoto’yu diğer eserlerde olduğundan daha farklı ele aldı; onu daha kolay anlaşılır ve arkadaş çevresi olan bir karakter haline getirdi. Ayrıca elde ettiği ‘zamanda sıçrama’ gücünü düşünmeden kullanacak kadar da hoyrat bir karakter olmasını sağladı. Zaten animeyi güzel yapan da buydu; ‘zamanda sıçrama’ teması ile işlenen bütün filmlerde ya da dizilerde ana karakter bu mevzuyu inanılmaz ciddiye alıp (sanki doğduğundan beri bu özelliğe sahipmiş gibi) hemen insanlığı kurtarmalı ya da kendi hayatındaki yanlışları düzeltip kendisine daha ‘kusursuz’ bir hayat sunmalıdır. Lakin bizim haylaz Makoto gücü elde ettiğinde o kadar eğleniyor ki,  “Ah namıssız kız başına neler açacaksın acaba...” diye düşünsek de kendimizi onunla eğlenirken buluyoruz ve tabi ki başına iç açtığında da “Ben sana demiştim” diye azarlasak da onunla birlikte üzülüyoruz.

Hosoda’nın pek çok ödülü sırtlamış filmlerinden biri olan Toki wo Kakeru Shoujo’nun aldığı bazı ödüllere bakacak olursak: 2006 yılında Sitges Film Festivali’nde ‘En İyi Anime Film’, 2007’de Japon Akademi Ödülleri’nde ‘Yılın Animasyonu’ ve aynı yıl Tokyo Anime Ödülleri’nde ‘En Orijinal Hikaye’ ödülünü de kazandı. Ayrıca ekip; yönetmen, senaryo yazımı, sanat yönetimi ve karakter tasarımı konularında da bolca ödülü kucakladı.

Bu filmi izlerken biraz önce de belirttiğim gibi çokça eğlendim. Eğlenirken hüzünlendim ve bazı duygular kursağımda kaldı. Üstelik bunların hepsini ardarda yaşadım… Pek çok kişi bu filmi izlerken Butterfly Effect (2004) filmini anımsamış olsa da Stein’s Gate (2015) diyenler de azımsanmayacak kadar çoğunlukta. Ben ikisini de anımsamadım izlerken, o ayrı.

Toki wo Kakeru Shoujo’nun Konusu:

Toki wo Kakeru Shoujo’nun Konusu:

Makoto Konno, Chiaki Mamiya ve Kousuke Tsuda aynı sınıfta okuyan çok yakın üç arkadaştır. Sürekli beraber takılan ve zamanlarını çoğunlukla beyzbol oynayarak geçiren bu üç arkadaştan Makoto, kimya laboratuarında üstüne düştüğü garip bir nesne sayesinde hayal edemeyeceği bir güce sahip olur; zamanda sıçrama! Yeni keşfettiği gücü sayesinde canı ne isterse yapmaya başlayan Makoto, gücünü kullanıp geçmişini değiştirerek geleceğine yön vermeye çalışır ancak zamanla oynamanın sandığından daha tehlikeli olduğunu ve zamanın kimse için beklemediği fark eder.

Toki wo Kakeru Shoujo Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz.

3- Summer Wars – Orijinal Adı: Samâ uôzu (MAL: 8.25, IMDB: 7.6)

3- Summer Wars – Orijinal Adı: Samâ uôzu (MAL: 8.25, IMDB: 7.6)

Kategori: Bilim-kurgu, komedi

Yönetmen Hosoda’nın bu hikayenin geçtiği yer olarak Nagano Bölgesi’ndeki Ueada’yı seçmesinin nedeni; doğum yerine olan yakınlığıdır. Dünya çapında 18M USD hasılat yapan Summer Wars anime filmi, Hosoda’nın Annie Ödülleri'ne aday gösterilmesi nedeniyle önem taşır. Çünkü Miyazaki’den sonra Annie Ödülleri’ne aday gösterilen 2. yönetmen olma şansını bu filmle elde etmiştir.  

Pek çok festivalde aday gösterilen filmin en beğendiğim noktası olayların online dünyada, ilişkilerin gerçek dünyada gelişmesi ve kesişimlerinin ucunda duygusal öğelerin olması. Ayrıca tasvir edilen online dünya ve avatarların karakterleri de kusursuza yakın çizilmiş durumda. Hosoda’nın aksiyonun yanısıra strateji de barındıran tek animesi olan Summer Wars ‘beraber olmanın gücüne’ dayandığı için hikaye bazında tatmin ediciydi. Aslında, kavramlar ve hikaye akışı düşünüldüğünde yetişkin filmi gibi bir algı yaratsa da hikayenin işlenişi ile anime filmi bir anda her yaştan izleyiciye hitap eder hale gelmiş. Fakat bu karmanın, sürekli anime izleyen insanları rahatsız edecek seviyede olmadığını da belirtmek isterim. 

Summer Wars'un Konusu:

Summer Wars'un Konusu:

Kenji Koiso’da OZ sisteminde part-time moderatörlük yapan, matematik uzmanı sıradan bir öğrencidir. Yine normal bir günde, arkadaşı ile işini yapan Kenji’nin yanına bir üst sınıfta okuyan Natsuki adındaki kız gelir. Natsuki panik içinde part-time iş için birine ihtiyacı olduğunu söyler. Bu talihli kişi Kenji olur ve Natsuki onu ailesinin, daha doğrusu tüm ailesinin toplandığı büyükannesinin evine, doğum gününe götürür. Kenji’nin görevi ise Natsuki’nin erkek arkadaşını oynamaktır. Aile oldukça kalabalıktır ve herkesin huyu suyu birbirinden farklıdır. En önemlisi ise aile daima birbirlerine büyükanne yolu ile bağlıdır. Burada ne işi olduğunu düşünen ve şaşkınlığını hala üzerinden atamayan Kenji’ye gece bir mesaj gelir. Mesaj bir matematik algoritmasıdır. Kenji merak içinde algoritmayı çözer ve cevabını yollar. Ertesi gün ise kıyamet kopacaktır. Çünkü birisi güvenliği asla kırılamaz denilen OZ sistemini hacklemiştir ve hayat altüst olmak üzeredir. Üstelik hackleyen kişi Kenji’nin avatarını kullanmaktadır.

Summer Wars Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz. 

4- Wolf Children – Orijinal Adı: Ookami Kodomo no Ame to Yuki (MAL: 8.80, IMDB: 8.2)

4- Wolf Children – Orijinal Adı: Ookami Kodomo no Ame to Yuki (MAL: 8.80, IMDB: 8.2)

Kategori: Hayattan kesintiler, fantastik

Hosoda’nın “Aile konusunu motif olarak kullanıyorum, çocukların gelişimleri hikayelerimin merkezindedir” açıklamasını Wolf Children için yaptığını düşünüyorum. Çünkü tam da öyle bir hikayesi var; annenin çevresinde büyüyen ve gelişen çocukların tüm değişimleri izleyene net birşekilde ulaşır. Wolf Children’la ilgili sevdiğim detay da bu klişeyi sahiplenen güçlü anlatımıdır. Adından da anlaşılacağı üzere kurt adamlarla ilgili bir hikayeye odaklanmıştır ama kan, şiddet yerine romantizm ve drama etiketi ile kendisini izletirken fantastik bir penreceden hayatın kendisine bakmamızı sağlar.

Hosoda’nın 'orijinal' bir filmini izledikten sonra onun bir filmine daha denk geldiğinizde “Bu Hosoda’nın filmi mi?” diye düşünebilirsiniz. Bunu düşündüren de; karakter tasarımları ve duygusal sahnelerin benzer bir disiplinle aktarılmasıdır. Bu tıpkı, Miyazaki filmlerini ilk görüşte tanımak gibi bir durumdur.

Wolf Children 2013’te Japon Akademi Ödülleri’nde ‘Yılın Animasyonu’, 2012’de Mainichi Film Ödülleri’nde ‘En İyi Animasyon Film’ ve Tokyo Uluslararası Anime Konferansı’nda ‘Yılın Animasyonu’ seçilmiştir. Yurtdışında da pek çok başarıya imza atan film, pek çok çocuk festivalinde de gösterilmiştir. 

Wolf Children'ın Konusu:

Wolf Children'ın Konusu:

On dokuz yaşındaki Hana üniversitede sessiz sakin kendi halinde bir gence aşık olur. Ve bir fırsat eşiğinde tanışırlar. Muhabbetleri ve aşkları ilerlerken bir gün evlenme kararı alırlar ve ardından Hana büyük bir gerçeği öğrenir. Eşi 'Ookami" bir kurt adamdır ve türünün sonudur. Aradan zaman geçer ve iki çocukları olur. Birine "Yuki" diğerine "Ame" derler. Yuki oldukça inatçı ve yaramaz bir kızdır. Ame ise tam tersi, oldukça sessiz ve ürkek. Ve bir gün babaları ortadan kaybolur. Aradan geçen bir zaman sonra babalarını ölü bulurlar. Bunun üzerine hayatları git gide daha da zorlaşır. Ardından bir karar alan Hana şehirden uzak, ıssız bir dağ evine taşınır. Taşındıkları yeri benimserler ve güzel bir hayat sürerler. Fakat ortada büyük bir sorun vardır. Çocukları kim olduklarıyla ilgili sorular sorarlar ve ne olacaklarına dair endişeleri vardır. Kurt mu, yoksa insan mı?

Wolf Children Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz. 

5- One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island – Orijinal Adı: One Piece One Piece Movie 6: Omatsuri Danshaku to Himitsu no Shima (MAL: 7.76, IMDB: 7.2)

5- One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island – Orijinal Adı: One Piece One Piece Movie 6: Omatsuri Danshaku to Himitsu no Shima (MAL: 7.76, IMDB: 7.2)

Kategori: Macera, komedi, fantastik, shounen

İzlediğim ilk ‘One Piece’ yapımı olan One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island’ı izlerken azıcık ucundan keyiflendiğimi  ve ‘shounen’ kelimesinin hakkını veren bir film izlediğimi itiraf etmem gerekiyor.

Hosoda, 6. filmi yönetmeden önce One Piece’ın 199. bölümünü de yönetmişti. Digimon Adventure’da parlayan Hosoda, One Piece’ın 6 filmi ile diğer stüdyoların da ilgisini çekmeye başladı. 

One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island'ın Konusu:

One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island'ın Konusu:

Luffy, suda yüzen cam bir şişe bulur ve şişenin içinden ise 100.000.000 korsan arasından seçilerek Omatsuri adasına davet edildiğini söyleyen bir yazı ile harita çıkar. Bütün Strawhat tayfası buradaki şüpheli durumu fark etse de, Luffy her zamanki gibi macera fırsatını kaçırmak istemez. Adaya vardıklarında özel hiçbir şey göremedikleri için hayal kırıklığına uğramaya başladıkları sırada önlerine bir eğlence parkı çıkar ve onları karşılayan bir geçit töreni başlar. Bu adada ne tür sırlar ve tehlikeler onları beklemektedir?

One Piece: Baron Omatsuri and the Secret Island Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz.

6- Digimon Adventure Movie – Orijinal Adı: - (MAL: 7.61, IMDB: 6.0)

6- Digimon Adventure Movie – Orijinal Adı: - (MAL: 7.61, IMDB: 6.0)

Kategori: Aksiyon, fantastik, çocuk, bilim-kurgu

Digimon Adventure Movie, 2000 yılında 20th Century Fox tarafından dağıtılan ilk üç Japon Digimon filminin ilkidir. Film, Digimon Adventure (1999), Our WarGame!! (2000) ve Digimon Hurricane Touchdown!! / Supreme Evolution!! TheGolden Digimentals (2000) serilerinden sahneler de taşır.

Pek çok kişiye çocukluğunu hatırlatan Digimon’un zamanına göre güzel dövüş sahneleri vardır ve Hosoda’nın parmalasına neden olan yapımdır. Ayrıca Hosoda, Digimon Adventure TV animesinin 21. bölümünü, Digimon Adventure: Bokura no War Game! filmini yönetmiştir.

Digimon Adventure Movie'nin Konusu:

Digimon Adventure Movie'nin Konusu:

Taichi ve küçük kardeşi Hikari, bilgisayarlarının yanında büyük bir yumurta bulurlar. Yumurta bir süre sonra çatlar ve içinden bir Dijital Canavar olan Koromon çıkar. Böylece iki küçük kardeşin macerası başlamış olur.

Digimon Adventure Movie Trailer

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz. Digimon Adventure Movie ve Digimon Adventure: Bokura no War Game! filmlerinin tek bir linkte yüklü ve ilk filmin Türkçe dublaj olduğunu belirtmek isterim. 

7- Superflat Monogram – Orijinal Adı: - (MAL: 7.73, IMDB: 6.2)

7- Superflat Monogram – Orijinal Adı: - (MAL: 7.73, IMDB: 6.2)

Kategori: Macera, fantastik

Hosoda’nın Murakami ile birlikte yarattığı Superflat Monogram Louis Vuitton için yapılmış bir reklam filmi aslında ama animasyonları beğenilince kısa film olarak da haricen yayınlanmıştır.

Superflat Monogram'ın Konusu:

Superflat Monogram'ın Konusu:

Louis Vuitton mağazasının önünde duran kız, telefonunun elinden alınması ile bir anda kendisini bambaşka bir dünyada bulur ve bu dünyadan çıkışı arayışı ile hikaye başlar. 

Superflat Monogram Kısa Film

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları